Vánočka
Ingredience
| mouka (polovina hladká, polovina polohrubá) | 750 g |
| sůl | 1 špetka |
| cukr | 180 g |
| máslo | 150 g |
| žloutky | 2 ks |
| droždí | 30 g |
| rozinky | 100 g |
| citronová kůra | 1 špetka |
| rum | 1 lžíce |
| ořechy nebo mandle | 1 lžíce |
| mléka na zadělání | 1 hrnek |
Postup přípravy
| 1 | Mouku, sůl, cukr, žloutky, rozdrobené droždí a rozpuštěné vlažné máslo vložíme do nádoby PLANETARIA a vlažným mlékem zaděláme hladké těsto. Hnětem rychlostí 2 - 3 alespoň 15 minut. Minutu před domícháním přidáme do těsta rum, citronovou kůru, rozinky a ořechy (vše, co máte rádi). |
|---|---|
| 2 | Těsto musí být krásně hladké a doporučuji udělat malinko tužší. Když je řídké a vánočku upletete, většinou neudrží tvar a musíte jí špejlemi "vyztužit". Těsto necháme v míse, posypeme hladkou moukou a necháme v teple kynout minimálně 90 minut. |
| 3 | Vykynuté těsto vyndáme z mísy a na pomoučeném vále upleteme vánočku, kterou vložíme na plech nebo pekáč vyložený pečícím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme zase kynout. Čím déle, tím lépe, doporučuji nejméně 2 hodiny. |
| 4 | Takto v ykynutou vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme. Samozřejmě záleží na druhu a výkonu trouby, já peču pomaličku na 150 - 160°C určitě hodinu. Pokud se Vám začne zdát, že vršek hnědně rychleji než strany, nebojte se přes vršek položit vrstvu pečícího papíru, aby se pekla pěkně rovnoměrně a na vrchu nebyla spálená, zatímco ze stran nedopečená. |