Mazance
Składniki
polohrubá mouka | 750 g |
cukr | 180 g |
rozpuštěné (ne horké !!!) máslo | 150 g |
žloutky | 3 szt. |
soli | 0,5 łyżeczka |
rum | 3 łyżki |
citrónová kůra z jednoho citrónu | 1 szt. |
vlažné mléko | 250 ml |
rozinky (podle chuti můžete i přidat) | 100 g |
droždí | 40 g |
Przygotowanie
1 | Do nádoby PLANETARIA nasypeme mouku, cukr a sůl. Promícháme 30 vteřin rychlostí 3. |
---|---|
2 | Přidáme žloutky a tuk, rozdrobíme droždí (kvásek nedělám) a zalijeme částí (asi polovinou) vlažného mléka. Mícháme cca 1 minutu rychlostí 2. Postupně přiléváme zbytek mléka a vymícháme hladké těsto asi 5 minut rychlostí 3. Nakonec přisypeme rozinky, citronovou kůru a rum. Ještě asi minutu vše necháme promíchat. |
3 | Těsto by mělo být hladké, tvárné a mělo by se pěkně oddělovat od mísy. Navrchu ho pomoučíme a přikryjeme utěrkou. Necháme kynout asi 90 minut. Z vykynutého těsta vytvoříme 2 stejně velké bochánky, které položíme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout na plechu. |
4 | Mazance před vložením do trouby pomažeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme 45 minut na 180°C. |