Vánočka

(0 hodnocení)
czas przygotowania: 240 min
ilość porcji: 9
kucharz : Vaše DEDRA
Język przepisu:

Składniki

mouka (polovina hladká, polovina polohrubá) 750 g
sůl 1 szczypta
cukr 180 g
máslo 150 g
žloutky 2 szt.
droždí 30 g
rozinky 100 g
citronová kůra 1 szczypta
rum 1 łyżki
ořechy nebo mandle 1 łyżki
mléka na zadělání 1 kubek
Vánočka
(0 hodnocení)
czas przygotowania: 240 min
ilość porcji: 9
kucharz : Vaše DEDRA
Język przepisu:

Przygotowanie

1 Mouku, sůl, cukr, žloutky, rozdrobené droždí a rozpuštěné vlažné máslo vložíme do nádoby PLANETARIA a vlažným mlékem zaděláme hladké těsto. Hnětem rychlostí 2 - 3 alespoň 15 minut. Minutu před domícháním přidáme do těsta rum, citronovou kůru, rozinky a ořechy (vše, co máte rádi).
2 Těsto musí být krásně hladké a doporučuji udělat malinko tužší. Když je řídké a vánočku upletete, většinou neudrží tvar a musíte jí špejlemi "vyztužit". Těsto necháme v míse, posypeme hladkou moukou a necháme v teple kynout minimálně 90 minut.
3 Vykynuté těsto vyndáme z mísy a na pomoučeném vále upleteme vánočku, kterou vložíme na plech nebo pekáč vyložený pečícím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme zase kynout. Čím déle, tím lépe, doporučuji nejméně 2 hodiny.
4 Takto v ykynutou vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme. Samozřejmě záleží na druhu a výkonu trouby, já peču pomaličku na 150 - 160°C určitě hodinu. Pokud se Vám začne zdát, že vršek hnědně rychleji než strany, nebojte se přes vršek položit vrstvu pečícího papíru, aby se pekla pěkně rovnoměrně a na vrchu nebyla spálená, zatímco ze stran nedopečená.

Podoba ci się przepis? Wyślij go...