Mazanec

(2 hodnocení)
czas przygotowania: 120 min
ilość porcji: 1
kucharz : Pechancová Jana
Język przepisu:

Składniki

droždí = 3/4 kostky 35 g
vanilínový cukr 1 opakowanie
mléko 180 ml
Hera nebo jiný tuk 125 g
cukr 150 g
mouka polohrubá 100 g
mouka hladká 400 g
vejce bez skořápky 2 szt.
citron.aroma nebo nastrouhaná kůra z 1/2citronu 1 ml
rozinky 60 g
sůl 1 szczypta
Mazanec
(2 hodnocení)
czas przygotowania: 120 min
ilość porcji: 1
kucharz : Pechancová Jana
Język przepisu:

Przygotowanie

1 Do VM dát mléko, droždí, Heru, van.cukr, míchat a ohřát R1/50°C/5min, Hera se roztopí a nádoba nahřeje. Během zahřívání si vše ostatní navážit.
2 Míchat programem těsto/8min, sypat dírkou postupně do VM všechno ostatní, kromě rozinek, hodně záleží na kvalitě mouky, přisypte trochu, pokud se Vám bude zdát těsto řídké.
3 Dále nechat kynout půlhodinu v teplé VM nádobě, pak ještě jednou promíchat krátce (teď teprve dát rozinky) a až vyjede těsto nahoru nad nože tak vyklopit na pomoučenou plochu, udělat bochánek a pod utěrkou nechat kynout cca půl hodiny až hodinu na teplém místě podle toho, jak rychle se Vám bude zvedat (já šoupnu do trochu vyhřáté trouby na cca 40°). Dávám do silikonové formy, která krásně udrží tvar a mazanec je krásně vysoký.
4 je dobré ho nahoře do křížku trochu naříznout, aby neprasknul a dát vedle na plech štamprdle s vodou pro zvlhčení prostoru trouby.
5 nastavit teplotu na 165°C a péct zhruba 50-60 minut, během zahřívání trouby ještě mazanec o něco nakyne, pak už troubu neotvírat. Vyzkoušet špejlí než budete vyndávat, nesmí na ní být chytnuté těsto. Po vytažení z trouby propíchat špejlí cca 10 dírek, aby mazanec „naspadnul“ a potřít máslem, aby nebyla tvrdá kůrka (jen vzít kostku másla a trochu pošmrdlat, to stačí)
6 Pořád mi nebylo jasné, proč to všechno tak dlouho musí kynout, a tím to strašně dlouho trvá. Já bych to do trouby flákla hned, když to vyskočí….ale prý se právě tím prokynutím namnoží kvasnice, uvolní lepek z mouky a těsto tím dostává vzdušnost a vnitřní strukturu. Když se to uspěchá, vnitřní struktura není dost pevná a pak se to bud uprostřed propadne nebo celé spadne a je z toho brousek…. takhle mi to vysvětlila opravdová pekařka.
Przepis został wprowadzony przez klienta DEDRA s.r.o., nie był testowany przez firmę. Firma DEDRA nie ponosi odpowiedzialności za wynik przepisu.
Podczas przygotowywania dania należy przestrzegać zasad bezpieczeństwa zawartych w instrukcji obsługi urządzenia.

Podoba ci się przepis? Wyślij go...