jogurt 5 litrů naráz
Ingredience
mléko plnotučné selské (nesmí být UHT z krabice) | 4 l |
jogurt živý bílý např Hollandia nejlépe odstátý v pokojové teplotě | 1 kg |
Postup přípravy
1 | 4 litry čerstvého mléka nalít do nádoby COMBIVARU, zapnout program multicook na 70°C a ohřát mléko. Je potřeba mléko zamíchat a termovařečkou zkontrolovat, že se opravdu zahřálo na 70°C. |
---|---|
2 | Nechat zchladnout v otevřeném COMBIVARU na 42°C - 45°C, sebrat škraloup, zamíchat, ověřit teplotu, nesmí být vyšší než 45°C |
3 | Do mléka vyklopit všechen jogurt a dobře rozmíchat |
4 | spustit program "jogurt" na 4 hodiny. Může být i déle, čím déle se dělá, tím je jogurt kyselejší. Po vypnutí programu nechat stát v přiklopeném hrnci ještě 3-4 hodiny. Neotvírat, podrží si správnou teplotu. |
5 | Skoro hotový jogurt v nádobě vyndat, přiklopit poklicí nebo přetáhnout streč folií a v chladu nechat "dozrát" ještě 12-24 hodin. Výrazně zhoustne. Hotový jogurt po odstátí je vidět na fotkách. |
6 | Celková doba, kterou je potřeba fyzicky věnovat přípravě nepřesáhne 60 minut, časy, kdy jogurt někde stojí a zraje, do přípravy nepočítám, protože jsou variabilní. Každý musí otestovat, jaká hustota a kyselost mu vyhovuje. |
Tento recept byl vložen zákazníkem společnosti Vaše DEDRA s.r.o., a tudíž nebyl touto společností testován. Společnost Vaše DEDRA s.r.o. proto neručí za úspěšnost toho receptu.
Při přípravě receptů vložených zákazníky vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v návodu.
Při přípravě receptů vložených zákazníky vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v návodu.