Vdolky
Ingredience
| polohrubá mouka | 600 g |
| sůl | 1 lžicka |
| cukr | 1 lžicka |
| vejce | 2 ks |
| sádlo | 120 g |
| droždí | 1 kostka |
| mléko | 100 ml |
| mák na posypání | 100 g |
| vejce na potření | 1 ks |
| sůl hrubozrnná na posypání | 50 g |
Postup přípravy
| 1 | Do mouky přisypeme sůl a cukr a promícháme. Přidáme vejce, droždí, rozpuštěné (vlažné) sádlo a vlažným mlékem zaděláme na PLANETARIU hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme cca 60 minut kynout v teple. |
|---|---|
| 2 | Z vykynutého těsta lžící odrýpneme kousky, ze kterých na moukou vysypaném vále vyválíme kuličky. Ty necháme ještě cca 10 minut kynout na vále. |
| 3 | Hřbetem ruky z kuliček vytvoříme placičku, kterou dáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme cca 10 minut kynout. |
| 4 | Placičky potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mákem a solí. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C cca 20 minut. |