Sladké uzlíky z kynutého těsta

(0 hodnocení)
čas přípravy: 100 min
počet porcí: 1
kuchař: Pechancová Jana
Jazyk receptu:

Ingredience

mouka hladká 500 g
vlažná voda 230 ml
mléko sušené 2 lžíce
rozpuštěný tuk HERA nebo máslo 70 g
žloutek (bílky pouze na pomašlování) 2 ks
citronová štáva 2 lžicka
cukr krupice 5 lžíce
droždí (32g) 1 kostka
sůl 1 špetka
vanilinový cukr 2 balícek
rozinky sušené nebo brusinky sušené 50 g
Sladké uzlíky z kynutého těsta
(0 hodnocení)
čas přípravy: 100 min
počet porcí: 1
kuchař: Pechancová Jana
Jazyk receptu:

Postup přípravy

1 rozmícháme ve VM droždí s teplou vodou, lžičkou cukru a lžičkou mouky, R2/40°C/3min, počkáme až začne kvásek bublinkovat a nabývat na objemu
2 přidáme všechny ostatní ingredience kromě rozinek, hněteme programem těsto/4min, před koncem dosypeme rozinky, aby se moc nerozmixly.
3 těsto by mělo být měkké, hladké a trochu lepivé, vyklepneme z nádoby VM na pomoučenou plochu, pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme cca 30 min kynout. Těsto nakyne na dvojnásobek objemu.
4 Těsto lžící naporcujeme na kousky požadované velikosti, vyválíme váleček, stočíme, konec podhrneme, dáváme hned na plech. Mějte větší rozestupy, uzlíky nabydou. Pomašlujeme zbylými bílky, necháme opět cca 15min nakynout.
5 Pečeme 20min/180°C, horké můžeme ještě potřít máslem, není to však nutné. Z toho samého těsta můžeme udělat pletenec ze 4 pramenů (ten pečeme 45min na 170°C). Doporučuji udělat 2 várky protože uzlíky většinou zmizí ještě než vychladnou a pletenec zbude na snídani.
6 vychladlé uzlíky rozřízneme a natřeme máslem, datlovým máslem nebo nutelou
Tento recept byl vložen zákazníkem společnosti Vaše DEDRA s.r.o., a tudíž nebyl touto společností testován. Společnost Vaše DEDRA s.r.o. proto neručí za úspěšnost toho receptu.
Při přípravě receptů vložených zákazníky vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v návodu.

Líbil se ti recept? Pošli ho dál...