Sladké uzlíky z kynutého těsta
Ingredience
| mouka hladká | 500 g | 
| vlažná voda | 230 ml | 
| mléko sušené | 2 lžíce | 
| rozpuštěný tuk HERA nebo máslo | 70 g | 
| žloutek (bílky pouze na pomašlování) | 2 ks | 
| citronová štáva | 2 lžicka | 
| cukr krupice | 5 lžíce | 
| droždí (32g) | 1 kostka | 
| sůl | 1 špetka | 
| vanilinový cukr | 2 balícek | 
| rozinky sušené nebo brusinky sušené | 50 g | 
Postup přípravy
| 1 | rozmícháme ve VM droždí s teplou vodou, lžičkou cukru a lžičkou mouky, R2/40°C/3min, počkáme až začne kvásek bublinkovat a nabývat na objemu | 
|---|---|
| 2 | přidáme všechny ostatní ingredience kromě rozinek, hněteme programem těsto/4min, před koncem dosypeme rozinky, aby se moc nerozmixly. | 
| 3 | těsto by mělo být měkké, hladké a trochu lepivé, vyklepneme z nádoby VM na pomoučenou plochu, pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme cca 30 min kynout. Těsto nakyne na dvojnásobek objemu. | 
| 4 | Těsto lžící naporcujeme na kousky požadované velikosti, vyválíme váleček, stočíme, konec podhrneme, dáváme hned na plech. Mějte větší rozestupy, uzlíky nabydou. Pomašlujeme zbylými bílky, necháme opět cca 15min nakynout. | 
| 5 | Pečeme 20min/180°C, horké můžeme ještě potřít máslem, není to však nutné. Z toho samého těsta můžeme udělat pletenec ze 4 pramenů (ten pečeme 45min na 170°C). Doporučuji udělat 2 várky protože uzlíky většinou zmizí ještě než vychladnou a pletenec zbude na snídani. | 
| 6 | vychladlé uzlíky rozřízneme a natřeme máslem, datlovým máslem nebo nutelou | 
                                Tento recept byl vložen zákazníkem společnosti Vaše DEDRA s.r.o., a tudíž nebyl touto společností testován. Společnost Vaše DEDRA s.r.o. proto neručí za úspěšnost toho receptu.
Při přípravě receptů vložených zákazníky vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v návodu.
                    Při přípravě receptů vložených zákazníky vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v návodu.