Jablečné šišky - jašišky
Ingredience
| jablko cca 2ks | 200 g | 
| tvaroh 1/2 kostky | 125 g | 
| vejce | 2 ks | 
| hrubá mouka | 350 g | 
| sůl | 1 špetka | 
| cukr | 1 lžíce | 
| kypřící prášek | 1 lžicka | 
| skořice | 0,5 lžicka | 
| zakysaná smetana nebo hustý jogurt + dle chuti oslazení | 2 kelímek | 
| mléko | 0,5 hrnek | 
Postup přípravy
| 1 | jablka oloupeme, jadřinec vykrojíme, 200g jsou cca 2 očištěná jablka | 
|---|---|
| 2 | do VM dáme jablka, cukr, sůl, kypřící prášek, vejce bez skořápky, skořici, půl kostky tvarohu (125g), mléko, rozmixujeme nadrobno nebo úplně nahladko pokud nesnášíme uvnitř těsta kousky R5 / 20sec | 
| 3 | zapneme program těsto a za chodu přidáváme hr.mouku, dokud se nevytvoří uvnitř koule. Protože každé jablko má jinou šťavnatost a mouky různě sají, je pokaždé množství mouky nepatrně jiné. Musí se vytvořit nad nožem koule a těsto je spíše hutné. Těsto vyklopíme na vál, musí se podsypávat, je lepivé. Z nádoby ho nedolujte, povolit nože a vypadne celé, pak opatrně nože z těsta vytáhnout. | 
| 4 | Podsypeme a vyválíme válečky, které nařežeme na šišky. Estéti je mohou ještě ušoulat do pravidelných tvarů, obyčejní konzumenti je jen naberou na nůž a našupou po jedné do vařící vody ve větším hrnci. Vodou nešetřete, sem tam promíchejte a až šišky vyplavou, nechte vařit 15 min. | 
| 5 | Na dochucení a ozdobení použijte zakysanou smetanu (nebo jogurt) dle chuti oslazenou. Hned jak slijete vodu, podávejte do nahřátých talířů (studená zálivka hodně pokrm ochladí), posypejte skořicí a třeba dozdobte ovocem. | 
                                Tento recept byl vložen zákazníkem společnosti Vaše DEDRA s.r.o., a tudíž nebyl touto společností testován. Společnost Vaše DEDRA s.r.o. proto neručí za úspěšnost toho receptu.
Při přípravě receptů vložených zákazníky vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v návodu.
                    Při přípravě receptů vložených zákazníky vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v návodu.