Mazanec

(2 hodnocení)
čas přípravy: 120 min
počet porcí: 1
kuchař: Pechancová Jana
Jazyk receptu:

Ingredience

droždí = 3/4 kostky 35 g
vanilínový cukr 1 balícek
mléko 180 ml
Hera nebo jiný tuk 125 g
cukr 150 g
mouka polohrubá 100 g
mouka hladká 400 g
vejce bez skořápky 2 ks
citron.aroma nebo nastrouhaná kůra z 1/2citronu 1 ml
rozinky 60 g
sůl 1 špetka
Mazanec
(2 hodnocení)
čas přípravy: 120 min
počet porcí: 1
kuchař: Pechancová Jana
Jazyk receptu:

Postup přípravy

1 Do VM dát mléko, droždí, Heru, van.cukr, míchat a ohřát R1/50°C/5min, Hera se roztopí a nádoba nahřeje. Během zahřívání si vše ostatní navážit.
2 Míchat programem těsto/8min, sypat dírkou postupně do VM všechno ostatní, kromě rozinek, hodně záleží na kvalitě mouky, přisypte trochu, pokud se Vám bude zdát těsto řídké.
3 Dále nechat kynout půlhodinu v teplé VM nádobě, pak ještě jednou promíchat krátce (teď teprve dát rozinky) a až vyjede těsto nahoru nad nože tak vyklopit na pomoučenou plochu, udělat bochánek a pod utěrkou nechat kynout cca půl hodiny až hodinu na teplém místě podle toho, jak rychle se Vám bude zvedat (já šoupnu do trochu vyhřáté trouby na cca 40°). Dávám do silikonové formy, která krásně udrží tvar a mazanec je krásně vysoký.
4 je dobré ho nahoře do křížku trochu naříznout, aby neprasknul a dát vedle na plech štamprdle s vodou pro zvlhčení prostoru trouby.
5 nastavit teplotu na 165°C a péct zhruba 50-60 minut, během zahřívání trouby ještě mazanec o něco nakyne, pak už troubu neotvírat. Vyzkoušet špejlí než budete vyndávat, nesmí na ní být chytnuté těsto. Po vytažení z trouby propíchat špejlí cca 10 dírek, aby mazanec „naspadnul“ a potřít máslem, aby nebyla tvrdá kůrka (jen vzít kostku másla a trochu pošmrdlat, to stačí)
6 Pořád mi nebylo jasné, proč to všechno tak dlouho musí kynout, a tím to strašně dlouho trvá. Já bych to do trouby flákla hned, když to vyskočí….ale prý se právě tím prokynutím namnoží kvasnice, uvolní lepek z mouky a těsto tím dostává vzdušnost a vnitřní strukturu. Když se to uspěchá, vnitřní struktura není dost pevná a pak se to bud uprostřed propadne nebo celé spadne a je z toho brousek…. takhle mi to vysvětlila opravdová pekařka.
Tento recept byl vložen zákazníkem společnosti Vaše DEDRA s.r.o., a tudíž nebyl touto společností testován. Společnost Vaše DEDRA s.r.o. proto neručí za úspěšnost toho receptu.
Při přípravě receptů vložených zákazníky vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v návodu.

Líbil se ti recept? Pošli ho dál...