Paneer (Panýr) - Indický sýr podobný tvarohu
Ingredience
| Mléko | 2 l |
| Citron | 2 ks |
Postup přípravy
| 1 | Mléko, nejlépe domácí nebo kvalitní plnotučné, nalijeme do hrnce. |
|---|---|
| 2 | Nastavíme program CHEESE, teplotu a čas neměníme. |
| 3 | Až je mléko zahřáté na 100°C pomalu vléváme šťávu z citronu a promícháme. Začne se nám vytvářet hmota (panýr), která se odděluje od žlutozelené tekutiny (syrovátka). Než se úplně hmota oddělí, občas promícháme. Combivar je stále zapnutý. |
| 4 | Připravíme si nádobu se sítkem, do kterého vložíme plátno. |
| 5 | Po úplném oddělení od syrovátky slijeme panýr přes plátno a propláchneme studenou vodou (vyplaví se zbytky citronové šťávy, která by způsobila změnu chuti sýra). |
| 6 | Odstraníme přebytečnou syrovátku (vymačkáme) ze sýra a zatížíme alespoň na 1/2 hodiny (nechávám přes noc). Čím delší bude doba zatížení, tím pevnější bude sýr a lépe se bude krájet. Zatížený sýr dejte do lednice nebo ponechejte na chladném místě. |
| 7 | Pouze vymačkaný (nelisovaný, jen zavěšený v plátnu aby odkapala syrovátka) panýr můžete použít do pomazánek, náplní nebo ochutit dle vlastní fantazie. |
| 8 | Zbylou syrovátku můžeme použít např. na přípravu nápoje nebo přidat do koupele pro jemnou pokožku. |
Tento recept byl vložen zákazníkem společnosti Vaše DEDRA s.r.o., a tudíž nebyl touto společností testován. Společnost Vaše DEDRA s.r.o. proto neručí za úspěšnost toho receptu.
Při přípravě receptů vložených zákazníky vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v návodu.
Při přípravě receptů vložených zákazníky vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v návodu.