Posvícenské koláče
Ingredience
| hladká mouka | 250 g |
| polohrubá mouka | 250 g |
| cukr krupice | 100 g |
| vejce | 3 ks |
| sůl | 1 špetka |
| droždí | 1 kostka |
| máslo | 100 g |
| olej | 100 ml |
| mléko | 150 ml |
| tvaroh | 2 kostka |
| rozinky | 1 balícek |
| mletý mák | 100 g |
| povidla | 100 g |
| rumu | 10 lžíce |
| kůra z jednoho citronu | 1 ks |
Postup přípravy
| 1 | Obě mouky, cukr, sůl a droždí nasypeme ro nádoby PLANETARIA a ručně promícháme. Přidáme vejce, rozpuštěné (vlažné!!!) máslo s olejem a zalijeme vlažným mlékem. Hnětacím hákem necháme míchat cca 15 minut na 2 rychlost. Množstí mléka je pouze orientační, upravte tak, aby vzniklo hladké řídčí těsto. Těsto trošku pomoučete a nechte v nádobě kynout nejméně 60 minut. |
|---|---|
| 2 | Po vykynutí rozdělte těsto na 2 poloviny. Jednu položte na vál a válečkem na těsto rozválejte na cca 0,5 - 0,7 cm vyoký plát. Rádýlkem rozkrájejte na čtverečky. Krájejte tak veliké, jak Vám vyhovuje. Já krájím cca 6x6 cm. |
| 3 | Na každý čtvereček dejte kupičku náplně. Já použila tvaroh, mák a povidla. Do balených koláčů a buchet je nutné použít tvaroh kostičku (ne vaničku). Přidávám do něho kromě krupicového cukru i vanilkový cukr, rozinky (někdy je přes noc namočím do rumu) nebo citronovou kůru. Mák melu ve VARMIXU a vařím v COMBIVARU s cukrm a mlékem. Jakmile zchladne, přidávám do něj alespoň 5 lžic rumu. Ten přidávám i do povidel, pokud je nutné je naředit. |
| 4 | Koláčky zabalíme a položíme na plech, důkladně vymazaný máslem, vedle sebe. Netlačíme je těsně k sobě, vyběhly by příliš nahoru. Necháme jim trošičku prostor, aby měly pěkný tvar. Hotové koláčky necháme na plechu ještě 20 minut kynout. |
| 5 | Pečeme v troubě cca 30 minut na 170°C. Během pečení je možné koláče ještě jednou potřít rozpuštěným máslem. Já to nedělám, hodně másla dám na plech pod ně. Jakmile vyndám po upečení koláče z trouby, ještě vařící je pokropím rumem a posypu vanilkovým cukrem. Vychladlé koláče sypu moučkovým cukrem připraveným v RAWBOTU z cukru krupic. |
| 6 | Ať se Vám podaří a chutnájí. Na fotkách vidíte množství (1 plech) ze surovin uvedených v receptu. |