Moravské koláče
Ingredience
| polohrubá mouka | 300 g |
| hladká mouka | 450 g |
| máslo | 200 g |
| droždí | 1 kostka |
| vejce | 3 ks |
| sůl | 1 špetka |
| cukr | 100 g |
| mléko | 1 hrnek |
| hrubá mouka na drobenku | 1 hrnek |
| cukr krupice na drobenku | 1 hrnek |
| másla | 5 lžíce |
Postup přípravy
| 1 | Do nádoby PLANETARIA nasypeme obě mouky, přidáme sůl a cukr. Dobře promícháme. Přidáme vejce, rozpuštěné máslo (nesmí být vřelé, pouze vlažné) a rozdrobíme droždí. Vlažným mlékem zaděláme hladké těsto rychlostním stupněm 3. Já kvásek nedělám, prostě vše naházím do nádoby a mlékem zadělám. Těsto dělám spíš řídké než tuhé. |
|---|---|
| 2 | Necháme kynout 50 minut buď v nádobě nebo na dobře pomoučeném vále. Po vykynutí uděláme malé bochánky, které necháme na vále ještě 10 minut kynout. |
| 3 | Vykynuté bochánky hřbetem ruky rozplácneme a naplníme tvarohem. Dobře zabalíme a uložíme na plech vymazaný máslem. Na každý koláč vmáčkneme půlku meruňky a necháme kynout ještě 15 minut. Posypeme drobenkou a vložíme do trouby. |
| 4 | Pečeme na 200°C asi 20 minut. |