Moravské koláče
Ingredience
polohrubá mouka | 300 g |
hladká mouka | 450 g |
máslo | 200 g |
droždí | 1 kostka |
vejce | 3 ks |
sůl | 1 špetka |
cukr | 100 g |
mléko | 1 hrnek |
hrubá mouka na drobenku | 1 hrnek |
cukr krupice na drobenku | 1 hrnek |
másla | 5 lžíce |
Postup přípravy
1 | Do nádoby PLANETARIA nasypeme obě mouky, přidáme sůl a cukr. Dobře promícháme. Přidáme vejce, rozpuštěné máslo (nesmí být vřelé, pouze vlažné) a rozdrobíme droždí. Vlažným mlékem zaděláme hladké těsto rychlostním stupněm 3. Já kvásek nedělám, prostě vše naházím do nádoby a mlékem zadělám. Těsto dělám spíš řídké než tuhé. |
---|---|
2 | Necháme kynout 50 minut buď v nádobě nebo na dobře pomoučeném vále. Po vykynutí uděláme malé bochánky, které necháme na vále ještě 10 minut kynout. |
3 | Vykynuté bochánky hřbetem ruky rozplácneme a naplníme tvarohem. Dobře zabalíme a uložíme na plech vymazaný máslem. Na každý koláč vmáčkneme půlku meruňky a necháme kynout ještě 15 minut. Posypeme drobenkou a vložíme do trouby. |
4 | Pečeme na 200°C asi 20 minut. |