Makový závin kynutý

(0 hodnocení)
čas přípravy: 80 min
počet porcí: 5
kuchař: Vaše DEDRA
Jazyk receptu:

Ingredience

hladká mouka 500 g
hera 100 g
vejce 2 ks
droždí 1 kostka
cukru 1 lžíce
soli 1 špetka
mléka 250 ml
Makový závin kynutý
(0 hodnocení)
čas přípravy: 80 min
počet porcí: 5
kuchař: Vaše DEDRA
Jazyk receptu:

Postup přípravy

1 Do nádoby PLANETARIA nasypeme mouku, přidáme cukr, sůl, vejce a rozpuštěný vlažný tuk. Nakonec rozdrobíme droždí a pomocí hnětacího háku začneme hnětat rychlostí 2. Nedělám žádný kvásek, prostě vše vložím do nádoby najednou. Pozor si dejte jenom na jednu věc, abyste nespařili droždí. Takže tuk i mléko musí být opravdu jenom vlažné.
2 Zaděláme pomocí vlažného mléka hladké těsto. Já hnětu cca 5 minut rychlostí 2, potom přidám rychlost na 3.stupeň a hnětu ještě 5 minut. Těsto by mělo být hladké, tvárné a ne moc tuhé. Množství mléka si tedy upravte podle potřeby.
3 Vypracované těsto trošku poprašte moukou a nechte kynout v nádobě 60 minut. Pak z něho na vále vykoulejte 2 bochánky a nechte kynout dalších 10 minut. Potom rozválejte na tenkou placku, naplňte makovou náplní a zaviňte závin. Záviny uložte na plech vyložený pečícím papírem a nechte kynout ještě 10 minut. Potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte 30 minut na 180°C.
4 Na fotkách jsou záviny z dvojité dávky. Náplň můžete zvolit podle vlastní chuti, inspiraci se meze nekladou. Já mám jeden závin makový, jeden tvarohový a dva jablkové.

Líbil se ti recept? Pošli ho dál...