Přidat recept

Paneer (Panýr) - Indický sýr podobný tvarohu

(1 hodnocení)

recept od kuchaře: Martynek Marek

Jazyk receptu:

počet porcí:3
čas přípravy:20
použitý přístroj:COMBIVAR COMBIVAR

Ingredience

Mléko 2 l
Citron 2 ks

Postup přípravy

1Mléko, nejlépe domácí nebo kvalitní plnotučné, nalijeme do hrnce.
2Nastavíme program CHEESE, teplotu a čas neměníme.
3Až je mléko zahřáté na 100°C pomalu vléváme šťávu z citronu a promícháme. Začne se nám vytvářet hmota (panýr), která se odděluje od žlutozelené tekutiny (syrovátka). Než se úplně hmota oddělí, občas promícháme. Combivar je stále zapnutý.
4Připravíme si nádobu se sítkem, do kterého vložíme plátno.
5Po úplném oddělení od syrovátky slijeme panýr přes plátno a propláchneme studenou vodou (vyplaví se zbytky citronové šťávy, která by způsobila změnu chuti sýra).
6Odstraníme přebytečnou syrovátku (vymačkáme) ze sýra a zatížíme alespoň na 1/2 hodiny (nechávám přes noc). Čím delší bude doba zatížení, tím pevnější bude sýr a lépe se bude krájet. Zatížený sýr dejte do lednice nebo ponechejte na chladném místě.
7Pouze vymačkaný (nelisovaný, jen zavěšený v plátnu aby odkapala syrovátka) panýr můžete použít do pomazánek, náplní nebo ochutit dle vlastní fantazie.
8Zbylou syrovátku můžeme použít např. na přípravu nápoje nebo přidat do koupele pro jemnou pokožku.
Tento recept byl vložen zákazníkem společnosti Vaše DEDRA s.r.o., a tudíž nebyl touto společností testován. Společnost Vaše DEDRA s.r.o. proto neručí za úspěšnost toho receptu.
Při přípravě receptů vložených zákazníky vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v návodu.

Komentáře k receptu (2)

01.10.2015 v 12:14
Kubalová Dana: velmi zajímavý recept
02.10.2015 v 19:43
Petrovická Dagmar: to vypadá zajímavě, určitě zkusím :)

Chcete přidávat komentáře? Prosíme přihlaste se ...