Cibulová marmeláda (prg. DEEP FRY)
Ingredience
cibule červená | 2 kg |
česnek | 4 stroužek |
máslo | 150 g |
olivový olej | 5 lžíce |
hnědý cukr | 100 g |
tymián (čerstvý nebo sušený) | 2 snítka |
rozmarýn | 1 snítka |
jablečný ocet | 350 ml |
portské víné | 350 ml |
sůl | 1 lžíce |
mletý černý pepř | 1 lžicka |
balsamico ocet | 5 lžicka |
Postup přípravy
1 | Do kotlíku dáme máslo s olejem a necháme rozpustit programem DEEP FRY na 185°C. Na rozpuštěný tuk nasypeme cibuli nakrájenou na "céčka", česnek na plátky a necháme zesklovatět (cca 10 minut). |
---|---|
2 | Přidejte tymián, rozmarýn, cukr, sůl a pepř. Pořádně promíchejte a snižte teplotu na 160°C. Za občasného míchání vařte cca 45 minut, až se odpaří veškerá šťáva a cibule začne karamelizovat. |
3 | Přilijte víno, oba octy a teplotu zvyšte opět na 185°C. Za občasného míchání vařte ještě cca 25 minut, až se veškerá tekutina zcela odpaří a cibule získá téměř mahagonovou barvu. |
4 | Horkou marmeládu dejte do zavařovacích skleniček, zavíčkujte a otočte víčkem dolů. Hotovou marmeládu uchovávám v lednici, kde vydrží hodně dlouho. |
5 | Marmeláda se hodně "svaří" a z uvedeného množství jsou cca 4 menší skleničky. Kdo má rád, může přidat špetku chilli, já nedávám. |